Цикория Здравословна напитка за храносмилане и тонус Паста 200 g
- Наличност: Има
- Модел: 000307
- Тегло: 0.50kg
- Курс: 1 EUR = 1.95583 BGN: 000307
Chicory Šķīstošie cigoriņi
Паста от цикория, 200 g
Пастата от цикория е концентриран екстракт от корена на растението, предназначен за приготвяне на здравословна алтернатива на кафето, както и за добавяне на вкус, цвят и плътност към месни и млечни продукти, сосове и десерти.
Основни ползи:
- Цикорията съдържа голямо количество от разтворими фибри – основно инулин, който е известен със своето пребиотично действие и потенциален ефект за контрол на кръвната захар;
- Помага за регулиране на нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта, намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания;
- Насърчава по-доброто усвояване на калций и магнезий, което увеличава здравината и плътността на костите;
- Увеличава производството на ензими, отговорни за разграждането на мазнините;
- С наличието на голям брой витамини (A, B, C, E и др.) и минерали (калий, калций, селен и др.), цикорията влияе благотворно върху различни процеси в организма;
- Дава чувство на ситост и потиска чувството на глад.
Полезните свойства на цикорията са отдавна известни. В древен Египет и Рим тя е била използвана като лекарство, а по-късно и за подобряване на вкуса на различни ястия. Малко по-късно католически монаси в Европа разработват тонизираща напитка, приготвяна чрез печене и смилане на корени от цикория, отглеждани в манастирските дворове, след което накисвали сместа в гореща вода. Според една от версиите, цикорията започва да се използва като заместител на кафето в началото на 19 век, по време на рязко покачване на цените на суровината в Европа. Според друга теория, употребата на цикорията вместо кафе съвпада с голямото преселването на европейци в Америка.
Благоприятните свойства на това растение се дължат на неговия състав, предимно инулин - полизахарид, който придава сладникавия вкус на цикорията.
Инулинът поддържа нормални нива на кръвната захар и може да служи като безвреден подсладител, когато приемът на въглехидрати трябва да бъде ограничен. Той е необходим за поддържане на постоянен състав на чревната микрофлора. Инулинът активира пролиферацията на полезни бактерии, предпазва организма от вредни микроорганизми, което подобрява храносмилането, укрепва имунната система и др.
Получаването на паста от цикория преминава през няколко производствени етапа, които запазват полезния ѝ състав. Корените от цикория се пекат и след това се накисват в гореща вода, за да се извлекат разтворимите им компоненти. Течният екстракт се филтрира и от него се отстраняват всички неразтворими твърди вещества. Получената филтрирана течност се обработва в изпарител, който отстранява водата и концентрира останалите вещества в гъста паста.
| Хранителни стойности | В 100 g: |
Енергия | 1197 kJ/286 kcal |
Мазнини | 0.1 g |
| От които наситени | 0 g |
Въглехидрати | 70 g |
от които захари | 27 g |
Фибри | 0.08 g |
Протеини | 8.9 g |
Сол | 0.0 g |
Препоръчителен начин на употреба: Разтворете от ½ до 1 чаена лъжичка продукт в 200 ml гореща или студена вода. Може да се добави захар, мляко или сметана на вкус.
Съхранение: На стайна температура, място недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина Годност и партида: Маркирани на опаковката.
Производител: Maadlex OÜ, Йихви, Естония.